]]>

Jurist på lønningslisten gav ro i maven

For ikke at blive røvrendt har en byggevirksomhed ansat en ung jurist, der både kan begå sig blandt byggefolk og politikere.

Direktør Søren Andersen hos HeatPlan ved godt at akademikere har ry i byggebranchen for at være nogle langhårede typer, der mest er gode til teori. Men det er også et håndværk at kunne spotte faldgruberne i en 40-50 siders lang kontrakt eller få de rigtige tilladelser hos myndighederne.

Af Simon Oxby

"Ved at ansætte en jurist som Marie har jeg fået ro i maven. For mig at se gambler mange håndværksvirksomheder med deres overlevelse, fordi de ikke har styr nok på jura og økonomistyring," lyder vurderingen fra direktør Søren Andersen, HeatPlan A/S.

Jurist Marie Frøsig Ammitzbøll er en af de få jurister, der arbejder i en mindre byggevirksomhed. Her har hun hurtigt skabt resultater for HeatPlan, der etablerer jordvarmeanlæg. Og kontoret i Vorbasse er kun et af de steder, hvor hun har sin gang i virksomheden.

"Jeg skal kunne begå mig på de byggepladser, hvor vi er i gang. På det på punkt er jeg nok hjulpet af at min far er tømrermester, for tonen kan godt være lidt frisk på en arbejdsplads med næsten kun mænd," siger jurist Marie Frøsig Ammitzbøll, HeatPlan.

Giver myndighederne et svar de forstår

Når det brænder på, benytter håndværksvirksomhederne sig typisk af eksterne advokater og rådgivere, men Søren Andersen ser mange fordele ved at få nogle af de kompetencer ind i virksomheden. For de eksterne kender sjældent branchen godt nok, og når der er en akademiker i huset, så åbner der sig helt nye muligheder.

"I byggebranchen klages der jævnligt over, at der sidder bureaukrater inde i kommunen og gør livet surt for virksomhederne med love og regler. Men de overser, at reglerne ikke er hugget i granit. Har du en akademiker ved din side, kan du bruge de rigtige ord og massere systemet, så du får indflydelse," siger Søren Hansen.

Han fremhæver, at Marie eksempelvis har bidraget med forslag og synspunkter til en ny bekendtgørelse om jordvarme. En indsats som har ført til, at virksomheden er blevet hørt i miljøudvalget på Christiansborg og er blevet inviteret tættere ind i arbejdet med bekendtgørelsen.

Hjelmen skal med

Da Marie for to et halvt år siden blev færdig som jurist, stod der kun advokatkontorer og større virksomheder på listen over ønskejob. Men efter en tid som ledig fik hun nys om et ledigt kontorjob hos HeatPlan A/S. Det blev til en alsidig stilling for den unge jurist og et løft af virksomheden.

"Jeg er ikke ræd for at tage fat. Jeg gennemser kontrakter og hjælper vores kunder med ansøgning hos kommunen, så tilladelsen til at etablere et vertikalt jordvarmeanlæg glider så let som muligt. Men jeg tager også ud og sætter borefolkene i gang ude på pladsen og sørger for at alt det praktiske er på plads dér," fortæller jurist Marie Frøsig Ammitzbøll.

Et skridt foran

Den blanding af arbejdsopgaver har vist sig at være en stor gevinst for virksomheden, der foruden direktøren består af tre kontoransatte og et varierende antal timelønnede.

"Markedet for jordvarme er rimeligt nyt, så jeg havde brug for en, der kunne tænke et step længere. Jeg hører ofte om byggevirksomheder, der bliver røvrendt, fordi de ikke får læst og justeret i den kontrakt bestilleren sender. Det sker ikke hos os," siger Søren Andersen.

Ansættelsen af Marie blev i første omgang hjulpet på vej af en af de støtteordninger, der gør det billigere at ansætte en ledig akademiker. I dag er hun ordinært ansat. Søren Andersens råd til de virksomheder, som overvejer at ansætte en akademiker er, at de skal tale med det lokale væksthus.