Generelt om tjenestefrihed uden løn
Hvis du er privatansat har du ikke umiddelbart ret til orlov uden løn. Det er et forhandlingsemne mellem dig og din arbejdsgiver, med mindre det er aftalt i de personalepolitiske retningslinjer på arbejdspladsen eller i en overenskomst, der regulerer ansættelsesforholdet.
Hvis du er offentligt ansat, kan din arbejdsgiver give dig tjenestefrihed uden løn i situationer, hvor det ikke strider mod arbejdsgiverens interesser. Det betyder, at din arbejdsgiver skal begrunde et afslag på en anmodning om tjenestefrihed. Og arbejdsgiveren skal kunne argumentere for, at orloven vil være til ulempe for arbejdspladsen. Det er altså ikke nok, at din arbejdsgiver blot meddeler, at man ikke vil.
Hvis du har fået bevilget tjenestefrihed, er det din arbejdsgivers ansvar, at der er en ledig stilling til dig, når tjenestefrihedsperioden udløber. Du har krav på at vende tilbage til ansættelsesstedet til en stilling, der svarer til stillingen inden orloven, men ikke nødvendigvis til det samme kontor eller til den samme stilling, medmindre du har aftalt det med arbejdsgiveren.
Tjenestefrihed ydes som udgangspunkt uden løn.
Ansatte, der har tjenestefri, kan opsiges/afskediges i samme omfang som andre ansatte.
Kriteriet for behandling af ansøgninger om tjenestefrihed fastsættes på de enkelte arbejdspladser efter drøftelse i samarbejdsudvalget.